ciasto:
250 g masła lub margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki marmolady
1 łyżka maku
1 białko
3 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki marmolady
1 łyżka maku
1 białko
krem:
2 ½ szklanki mleka3 łyżki mąki
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
4 żółtka
120 g cukru
250 g masła
polewa czekoladowa:
2-3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka masła
Całe ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm i kolejno wykroić 45 kapeluszy i 45 ciasteczek z dziurką, a z okrawków zrobić 45 trójkątów na nóżki.
Wszystkie części „grzybków” upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką). Kapelusze potrzebują 20-25 minut, spody i nóżki 15-20 minut.
Po wystygnięciu grubsze końce ruloników zamoczyć w białku i obtoczyć makiem - by wyglądały jak ubrudzone ziemią nóżki prawdziwych leśnych grzybów.
Zagotować 2 szklanki mleka. Do pozostałego wsypać mąkę, kartoflankę, cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i wymieszać. Gdy wszystko się połączy, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje, zestawić z ognia, wystudzić. Dodać masło i utrzeć na jednolity krem.
Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną, dodać mleko i masło. Z foremek delikatnie zdjąć „kapelusze” i z zewnątrz pokryć polewą czekoladową (jeśli chcemy, by „grzybki” były ciemniejsze, dodajemy kilka kostek gorzkiej czekolady). Jak zastygnie, do środka nałożyć krem, zamknąć mniejszymi krążkami (tymi z dziurką pośrodku), a do dziurek wsunąć nóżki-ruloniki (cieńszym końcem).
Wyglądaja bajecznie bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuń