Orzechy i czekolada? Tak! Pyszne drożdżówki, które można w różny sposób modyfikować, kreując własne, ciekawe pomysły na nadzienie. Sa to kolejne piękność zapożyczone od Doroki z 'moich wypieków' i lekko zmienione. Jednak serduszka pozostają urocze!
Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
15 g drożdży świeżych
Składniki na czekoladowo- orzechowy krem- nadzienie:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 garści rozgniecionych orzechów włoskich
1 łyżka masła
4 łyżki mleka
Nadzienie:
Czekoladę rozpuścić w wodnej kompieli, dodać rozgniecione
orzechy, masło oraz mleko, Wszystko wymieszać.
Ciasto:
Z
drożdży zrobić zaczyn. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Nie
dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż
ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od
ręki. Uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do
podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Po
tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części, formując z nich kulki.
Każdą
część rozwałkować na placuszek, a wierzch posmarować nadzieniem.
Następnie
placuszek zwinąć jak zwijamy
naleśniki.
Następnie
naleśnik złożyć na pół (tak aby miejsce gdzie został nam brzeg ciasta zostało w
środku).
Ostrym
nożem przeciąć go od góry ku wolnym brzegom, pozostawiając nieprzecięte ok. 2 cm przy wolych brzegach.
Wywinąć
na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Ułożyć
na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by
były rumiane.
Piec
w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
ależ piękne! Jeżeli są tak samo pyszne, to gratuluję! :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńładnie się prezentują. :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń