Od kilku tygodni chlebek na zakwasie jest u mnie cały czas ;)
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zakwas odsyłam na stronę:
http://www.mojewypieki.com/przepis/zakwas
Ja wszystko przeczytałam i zrozumiałam więc myślę, że i Ty sobie poradzisz ;) Powodzenia!
Składniki:
·
400 g zakwasu żytniego
·
50 ml mleka
·
100 ml wody
(
ilość wody zależy od gęstości zakwasu, więc wodę należy ostrożnie dodawać, żeby
nie przesadzić)!
·
100 g maki żytniej razowej
·
300 g mąki pszennej
·
pół łyżki soli
·
pół łyżeczki cukru
·
10 g drożdży
Zrobić
zaczyn rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru (uwaga żeby
mleko nie było gorące bo ugotujemy drożdże!), poczekać chwilkę, ok. 10 min aby
drożdże zaczęły pracować.
Wszystkie
składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w ciepłe
miejsce do wyrośniecia na 1 godzinę, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto
wyjąć, krótko wyrobić/wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i
wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić
do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by
ciasto nie przerosło).
Wstawić
do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC,
piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na
kratce.
Ja
do mojego chlebka dodałam dwie garści orzechów. Tutaj wszystko zależy od
upodobań: jeśli masz ochotę możesz dodać rodzynki lub pokrojoną suszoną śliwkę-
nada to słodkawy smak. Możesz także użyć słonecznik, pestki dyni, zioła. Za
każdym razem ten sam chlebek może być zupełnie inny ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz