niedziela, 23 listopada 2014

Cannelloni pełne aromatów!

Jedno z moich ulubionych połączęń: szpinak, suszone pomidory i orzechy...wszystko zapieczone w żółtym serze....a żeby nie brakło żadnych składników odżywczych... twaróg- zdrowy i sycący. Smakowitości życzę ;)


Składniki dla 3-4 osób:
 12 rurek cannelloni
1 szkl. mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. zmielonych suszonych pomidorów 
1/2 szkl. orzechów włoskich
100-150 g twarogu
sól, pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa 
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 g startego sera żółtego
tłuszcz do formy

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na patelni rozmrozić szpinak, dodać przetarty czosnek, zmielone suszone pomidory, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na osobnej patelnii przyprażyć posiekane orzechy- ok. 2-3 min na małym ogniu. Do masy szpinakowej dodać orzechy oraz ser. Wszystko dokładnie wymieszać.
Rurki nadziać farszem.
Między czasie zrobić sos beszamelowy: na patelnii rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać żeby zrobić zasmażkę. Następnie powoli dodawać mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Ceramincze naczynie lub małą blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem i 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to poukładać nafaszerowane rurki. Wszystko zalać resztą sosu. Na wierzch zetrzeć ser żółty, porobić małe kleksy przecierem pomidorowym i posypać suszoną bazylią.
Piec przez ok. 30 min. (aż makaron po wbiciu noża będzie miękki) w piekarniku w temp. 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...