składniki dla 3-4 osób:
700 g piersi z indyka
1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego
1 szkl. bulionu
1 granat
2 łyżki żurawiny
1 łyżka octu balsamicznego
2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
suszony rozmaryn
gałązki rozmarynu
2 łyżki masła
dodatkowo: 2 jabłka, 3 buraki
Pierś z indyka pokroić na mniejsze części, posolić, popieprzyć, przysmażyć na rozgrzanym maśle po ok. 2-3 min z każdej strony.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. W naczyniu żaroodpornym zmieszać wino z bulionem oraz octem balsamicznym. Dodać żurawinę, liście laurowe, ziele angielskie, suszony rozmaryn. Do tak przygotowanego sosu zlać masło pozostałe ze smażenia mięsa oraz włożyć mięso. Na wierz poukładać plastry z połowy granatu oraz gałązki tymianku.
Piec w temp. 150 stopni przez ok. 1,5-2 h aby mięso zmiękło co jakiś czas otwierając piekarnik i polewając mięso z góry sosem.Pod koniec pieczenia mięsa wstawić do piekarnika umyte, zawinięte w folie aluminową buraki i piec przez ok. 40-50 min do miękkości. Na ostatnie 20-30 min wstawić jabłka również zawinięte w folię.
Indyka wyciągnąc na talerz, polać sosem (wyciągnąć liście laurowe, ziela angielskie oraz skórkę z granatu) i posypać ziarnami z drugiej połowy granatu. Buraki obrać, pokroić w plastry, Jabłka pokroić w ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz