Czyli pyszna tarta bananowa z kajmakiem, czekoladą i śmietanką. Połączenie mega pyszne...i nawet ogrom kalorii nie jest w stanie mnie przekonać, że mogłoby być inaczej!
200 g herbatników
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
100 g masła
1 opakowanie masy kajmakowej
3 banany
300 g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kostek gorzkiej czekolady
Herbatniki rozgnieść na bardzo drobną masę (ja potraktowałam je blenderem) i połączyć ze zmielonymi płatkami owsianymi. To wszystko zagnieść z masłem (w temp. pokojowej) na jednolitą masę. Formę na tartę o średnicy 20-23 cm. wyłożyć tak przygotowanymi ciasteczkami, zagniatając wyższe boki na ok 2-3 cm. Tak przygotowaną formę włożyć do lodówki na ok. 2-3h.
Następnie wyjąc formę, spód wyłożyć masą kajmakową, na to poukładać gęsto plasterki banana. Na koniec ubić kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietankę wyłożyć na banany- ja zrobiłam wiele rozetek używając szprycy do mas. Na sam wierzch tartę posypać czekoladą startą na najgrubszych oczkach tarki.
Tak przygotowaną tartę odstawić do lodówki, aby ciasto stężało.
Mniam, też za nią przepadam :)
OdpowiedzUsuń