wtorek, 18 listopada 2014

Zupa cukinowo-paprykowa z serową kulą


Zupa:
1 litr bulionu warzywnego
3 nieduże cukinie
2 papryki czerwone
4 ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
pęczek tymianku
pęczek mięty
sól, pieprz

Serowe kule:
300 g twarogu 
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
2 łyżki zmielonych pestek słonecznika
1 jajko
papryka słodka
sól, pieprz

Wbulionie ugotwać pokrojone cukinie ze skórką, podpieczone wcześniej w piekarniku papryki, ziemniaki. Dodać przysmażoną na masełku cebulę, posiekane chilli oraz cały pęczek tymianku, mięty. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą już miękkie wszystko dokładnie zblendować.

Twarożek wymieszać ze zmielonymi płatkami owsianymi i pestkami słonecznika, dodać jajko, sól i pieprz. Mokrymi rękami formować kule i gotować w garnku na parze (sito garnka najlepiej posmarować wcześniej tłuszczem aby kule nie przywarły). Z podanej porcji twarogu zrobiłam 4 duże kule. Gotować ok 5-7 min. Gotowe kule posypać dużą ilością słodkiej papryki.

Zupę podawać z kulą serową. Zupa jest pikantka i mocno rozgrzewająca więc idealnie pasuje do lekkiej i łagodnej kuli ;)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...