Zupa:
1 litr bulionu warzywnego
3 nieduże cukinie
2 papryki czerwone
4 ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
pęczek tymianku
pęczek mięty
sól, pieprz
Serowe kule:
300 g twarogu
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
2 łyżki zmielonych pestek słonecznika
1 jajko
papryka słodka
sól, pieprz
Wbulionie ugotwać pokrojone cukinie ze skórką, podpieczone wcześniej w piekarniku papryki, ziemniaki. Dodać przysmażoną na masełku cebulę, posiekane chilli oraz cały pęczek tymianku, mięty. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą już miękkie wszystko dokładnie zblendować.
Twarożek wymieszać ze zmielonymi płatkami owsianymi i pestkami słonecznika, dodać jajko, sól i pieprz. Mokrymi rękami formować kule i gotować w garnku na parze (sito garnka najlepiej posmarować wcześniej tłuszczem aby kule nie przywarły). Z podanej porcji twarogu zrobiłam 4 duże kule. Gotować ok 5-7 min. Gotowe kule posypać dużą ilością słodkiej papryki.
Zupę podawać z kulą serową. Zupa jest pikantka i mocno rozgrzewająca więc idealnie pasuje do lekkiej i łagodnej kuli ;)
rewelacja!
OdpowiedzUsuń