Składniki na 2 burgery:
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (wg przepisu z opakowania)
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżka śmietany 18%
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka
3-4 łyżki bulionu
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 bułki razowe
rukola
ser żółty (kilka plastrów)
ser feta (cienkie plastry)
kilka plasterków czerwonej papryki
1 gruszka pokrojona w cienkie paseczki
Sos musztardowo- jogurtowy:
0,5 szkl. jogurtu
1,5 łyżki musztardy sarepskiej
kilka roztartych ziaren gorczycy
sól, pieprz
Ugotowaną ciecierzycę zmielić na gładką masę, zmieszać z jajkiem, oliwą, śmietaną, bulionem, przetartym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną papryczka i posiekanym koperkiem, doprawić solą i pierzem. Z tak przygotowanej masy uformować 2 okrągłe, płaskie placuszki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż obie strony będą zezłocone.
Jogurt zmieszać z musztardą, roztartymi ziarnami gorczycy, solą i pieprzem.
Bułeczki rozkroić na pół. Zaczynając od dołu układamy kolejno: sos, rukole, ciecierzyce, ser żółty, ser feta, paprykę, gruszkę, rukolę, sos, górną część bułki.
Pyszności!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz