Jedna z pyszniejszych rzeczy w mojej kuchni....polecam wszystkim wielbicielom pizzy...bo ta jest naprawdę nieziemska!
Ciasto:
200 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
100 ml mleka
150 ml piwa
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Dodatki:
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
2 gruszki
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
150 g sera gorgonzola
rukola
oliwa/ miód do podania
W letnim mleku rozpuścić drożdże wraz z cukrem. Poczekać, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszać mąki, piwo, płatki owsiane, sól, oliwę i zaczyn drożdżowy- zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zostawić je w miseczce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h.
Między czasie jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz papryczką. Pokroić gruszki.
Na dużej blasze piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia, posmarować go oliwą. Wyrośniete ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę, pozostawiając wyższe i grubsze brzegi. Srodek pizzy posmarować jogurtem z dodatkami i rozsypać połowę gorgonzolii. Na wierzch poukładać plasterki gruszki, orzechy oraz resztę sera.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez ok. 10-15 min. Podawać gorącą z dodatkiem rukoli, polaną oliwą lub miodem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz