wtorek, 2 grudnia 2014

Łosoś w cieście filo


Składniki dla 2 osób:
400 g filetu z łososia norweskiego
2/3 szkl. oliwek czarnych
0,5 szkl. suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 arkusze ciasta filo
2 łyżki masła

Oliwki zmiel razem z suszonymi pomidorami. Filet z łososia przekrój na pół, posól, popieprz i rozetrzyj na nim rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną rybę odstaw na ok. 1 h do lodówki. Masło rozpuść.
Na całym cieście filo porób pędzelkiem kropeczki z masła aby łatwo się do siebie kleiło.
Jeden arkusz ciasta filo przedziel na pół wzdłuż dłuzszego boku. Zagnij ciasto tak aby było szerokości przygotowanych filetów. Na brzegu jednego kawałka ciasta połoz 1/4 przygotowanej masy z czarnych oliwek i suszonych pomidorów, na to ułoż rybę, a na to kolejną 1/4 farszu. Zawijaj powoli ciasto w rulon. Kiedy cała ryba będzie przykryta, z kolejnego kawałka ciasta przygotuj długie pasy i położ, je na poprzednim cieście w poprzek. Zawijaj dalej pierwszy kawałek ciasta między czasie chowając brzegi poprzecznego ciasta do środka. Końcem końców ryba powinna być zapakowana z każdej strony żeby farsz nie wypłyną. Z drugim filetem zrób dokładnie to samo. Na sam koniec weź ostatni kawałęk ciasta filo, porozrywaj go trochę i poukładaj je na wierzchu "paczuszek". Pamiętaj aby używać masła aby ciasto się do siebie przyklejało. Porwane brzegi również posmaruj masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 25-30 min.

Poniżej krótka instrukcja krok po kroku jak zawijać ciasto. Oczywiście można je zawinąc inaczej. Ważne, żeby z każdej strony ryba była zamknięta żeby w trakcie pieczenia nic z niej nie wypływało.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...