środa, 17 grudnia 2014

Maślane paszteciki z kapustą i grzybami

Zapach Świąt już w powietrzu ;) więc nie może braknąć kapuścianych pasztecików i intensywnego barszczu na zakwasie! Moje paszteciki w tym roku wyjątkowo pyszne bo intensywnie maślane ;)


Ciasto:
500 g mąki
1 szkl. mleka
2/3 szkl. roztopionego masła
20 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko

Farsz:
1kg kapusty kiszonej
leśne grzyby (ja miałam mrożone, ale mogą być też suszone wcześniej namoczone)
3 łyżki masła
kminek cały
1 łyżeczka kminku mielonego
sól, pieprze

Dodatkowo:
1 jajko
sezam

W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Do dużej miski wsypać mąkę, rozbić jajko, dodać sól i roztopione (ale nie gorące!) masło. Jak drożdże zaczną pracować dodać do reszty składników i zagnieść miękkie ciasto, ale nie jakoś bardzo klejące (w razie potrzeby dodać ciut mąki ;)).Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h.

Między czasie kapustę przepukać wodą, wycisnąć i posiekać na drobniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać kapustę i zmielone na drobną masę grzyby. Wszystko doprawić kminkiem mielonym, pełnymi ziarnami kminku oraz solą i pieprzem.


Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm na długie pasy, nakładać na nie farsz i rolować jak na zdjęciach. Przecinać na mniejsze kawałki, naciąć wierzch i poukładać na blaszce wyłożonej papierem. Odczekać jeszcze ok. 30min aby paszteciki jeszcze troszkę urosły. Teraz tylko posmarować wierzch każdego pasztecika roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...