piątek, 5 grudnia 2014

Sernik królewski


Święta już blisko więc oto i mój jeden z ulubionych serników. Zapewnie wiele osób już go zna, ale kto nie próbował to gorąco polecam ten przepis. Sernik mokry, intensywny w smaku. Kakao i ser- dla mnie pychota- obowiązkowa pozycja do wypróbowania!


Ciasto:
500 g mąki pszennej
 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki  kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera białego półtłustego
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
10 g budyniu śmietankowego lub waniliowego
250 g masła
brzoskwinie z puszki

Ciasto :Na stolnice wysypać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło (w temp. pokojowej) do tego dodać śmietanę, jajko, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich zawinąć w całości w folię, drugą podzielić na jeszcze mniejsze części. Wszystko włożyć do zamrażalnika na ok. 2-3h.

Masa serowa: Masło posiekać na drobne kawałki i rozcierać je mikserem dodając powoli cukier puder i cukier waniliowy. Jak powistanie z tego gładka masa dodawać powoli po żółtku. Kiedy dodamy wszystkie żółtka należy dodawać po łyżce ser ( wcześniej jednak należy go zmielić 3 razy!), a następnie  opakowanie budyniu (10g). Na sam koniec ubijamy osobno białka na sztywną pianę. Następnie po 1 łyżce dodajemy białka do masy serowej. Tutaj lepiej nie używać już miksera, a zwykłej dużej łyżki, aby białka nie opadły.
Na sam koniec dodać posiekane i odsączone w ręcznik kuchemmy brzoskwinie.

Wykończenie: Duzą prostokątną blaszkę posmarować tłuszczem i posypć mąką. Na to ułożyć rozwałkowane ciasto, które pozostawiliśmy w 1 kawałku. Na ciasto wylać masę serową. Wyciągnąć pozostałe ciasto z zamrażalnika. Brać po kawałeczku i trzeć wiórka na dużych oczkach tarki, tak aby pokryć całą górę sernika. Piec przez ok. 1 h w temp. 180 stopni.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...