niedziela, 11 stycznia 2015

Szarlotka kokosowa

Dla tych co kochają wszelkiero rodzaju szarlotki :) Dla mnie to naprawdę pysznę połączenie- jabłka, budyń i chrupiący kokos- obowiązkowo do wypróbowania!


Spód:
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki octu

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
900 ml mleka
5 łyżek mleka

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
5 łyżek cukru

Warstwa kokosowa:
300 g wiórków kokosowych
400 g masła
4 jajka
1 i 1/4 szkl cukru



Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. W osobnej miseczce zmieszać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i ocet. Dodawać po łyżce ubite białka do miseczki z żółtkami i mąką, tak aby powstała gładka masa.
Tak przygotowaną masę wylać do dużej prostokątnej blaszki do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min w temp. 180 stopni.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrem. Jabłka lekko przysmażyć na patelni, przez ok. 10 min. Jabłka ułożyć na upieczonym spodzie.

Proszek budyniowy rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczony proszek i energicznie mieszać. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na jabłka.

Masło rozpuścić, lekko wystudzić, zmieszać z wiórkami, jajkami i cukrem. Wymieszać całość do połączenia składników. Taką masę wyłożyć na budyń. Całe ciasto należy teraz włożyć jeszcze na 30 min do piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...