Porcja dla 3-4 osób:
2 szkl. pokrojonych drobno leśnych grzybów
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
liść lubczyka
2 łyżki masła
10-12 rurek cannelloni
2-3 garści sera żółtego
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
1 łyzka mąki
2 szkl. mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
dodatkowo: garść suszonych grzybów
Ziemniaki ugotować na miękko, rozgnieść na gładką masę. Na patelni zeszklić na maśle posiekaną drobno cebulkę. Jak nabierze złotego koloru dodać grzyby oraz przetarty przez praskę czosnek. Farsz doprawić posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem.
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, mieszać chwilkę na małym ogniu aby powstała zasmażka. Powoli dodawać mleko cały czas mieszając, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować do uzyskania gęstego sosu.
Rurki ponapychać farszem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia (ja użyłam małej keksówki) wysmarować tłuszczem. poukładać rurki. Na wierzch wylać sos beszamelowy (jeśli robimy kilka warst ryrek na sobie to najlepiej każdą warstwe przełożyć sosem. Wierzch posypać serem żółtym i ewentualnie dla ozdoby i aromatu zmielonymi suszonymi grzybami.
Pyycha... Uwielbiam wszystko z grzybami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń