Składniki dla 2-3 osób:
Placki ziemnaczane:
5-6 średnich ziemniaków
3 łyżki mąki żytniej razowej
2 łyżki błonnika spożywczego
2 jajka
1 cebula biała
sól, pieprz
Sos;
1 szkl. leśnych grzybów
1 czerwona cebula
0,5 szkl. zielonego groszku
pęczek tymianku
1 ząbek czosnku
0,5 szkl. bulionu
sól, pieprz
Cebule obrać, zetrzeć na drobnym tarku.Ziemnaki obrać, zetrzeć na grubym tarku lub użyć rozdrabniacza do warzyw. Wymieszać razem cebulę i ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki lekko posolić i przełożyć na sitko aby odcedzić nadmiar wody. Po ok. 10 min. ponownie przełożyć do miski, dodać mąkę, błonnik, jajka i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno olej, nakładać po łyżce ziemniaczanej masy, smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, tak aby placki były miękkie w środku, a chrupiące i złote na zewnątrz.
Między czasie umyte, pokrojone grzyby zalać bulionem, dodać czosnek, sól i pieprz. Gotować przez ok. 10-15 min, Na koniec dodać posiekaną w piórka cebulę, zielony groszek oraz świeży tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 min.
Placki po smażeniu wyłożyc na kuchenny ręcznik aby zmniejszyć ilość tłuszczu, podawać z przygotowanym wcześniej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz