sobota, 11 października 2014

Tarta z prawdziwkami i kukurydzą


Składniki na kruche ciasto:
2/3 kostki masła
1 jajko
1,5 szkl. mąki pszennej
sól, pieprz

Farsz:
1 szkl, prawdziwków
4 średnie ziemniaki
2/3 szkl. kukurydzy 
2 ząbki czosnku
1 cebula biała
pęczek tymianku
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
1/2 szkl. śmietany kremówki
3 jajka
2 łyżki masła



Z masła, jajka, mąki, szczypty soli i pieprzy zagnieść ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na ok. 1-2h.
Między czasie przygotować farsz. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć na drobną masę.  Cebulę posiekać drobno i przysmażyć na maśle, dodać pokrojone prawdziwki. Do dużej miski włożyć przestudzone ziemniaki, cebulę z grzybami oraz dodatkowo: przetarty przez praskę czosnek, odcedzoną kukurydzę, posiekany tymianek, kurkumę, sos sojowy. Na koniec jajka i śmietanę. Wszystko doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować, rozłożyć w formie na tartę, tak aby zostawić 2-3 cm brzegi. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 10-15 min. Następnie wyciągnąć je z piekarnika, nałożyć farsz i piec jeszcze przez ok. 25-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...