2 bułki grahamki
300 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 plastry ananasa
2 liście sałaty masłowej
2 liście sałaty lodowej
2 plastry sera żółtego
kilka pasków czerwonej papryki
4 łyżki jogurtu
skótka z połowy cytryny
1 łyżka masła
1 papryczka chilli
tymianek
sól, pieprz
Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, doprawić solą pieprzem, połową papryczki chilli i tymiankiem. Mięso podzielić na pół i uformować dwa burgery. Smażyć na patelni grillowej ,ok. 5 min z każdej strony. Na przysmażonym mięsie ułożyć po plastrze ananasa i przykryć plastrem sera, zapiec do roztopienia sera.
Jogurt zmieszać ze skórką cytryny, resztą chilli, solą i pieprzem.
Bułki przekroić na pół, posmarować masłam i zgrillować na patelnii lub w tosterze. Na spód bułki wyłożyć łyżkę jogutrowego sosu, liść sałaty masłowej, mięso z ananasem i serem, drugą łyżkę sosu jogurtowego, paprykę, sałatę lodową i drugą połowę bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz