środa, 13 sierpnia 2014

Powidło śliwkowe z korzenną nutą ;)


6kg śliwek węgierek
5 szkl. cukru
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

Śliwki dokładnie umyć, obrać z pestek. Włożyć je do dużego garnka o grubym dnie, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez kilka godzin często mieszając aby powidło nie przywarło do dna. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Kiedy powidło będzie bardzo gęste nalewać gorące do słoiczków i zakręcać.
Jak ostygną pasteryzować wg. przepisu:
http://smakmojegozycia.blogspot.com/2013/07/powido-sliwkowe.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...