Ciasto drożdżowe:
100 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
275 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
75 g masła
Wierzch:
1,5 kg śliwek
150 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki płynnego miodu
Kruszonka:
300 g mąki
150 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka drożdże i 1 łyżkę cukru. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej zagłębienie i wlać w nie przygotowany rozczyn. Następnie dodać do miski pozostały cukier, mleko, cukier waniliowy, jajko i miękkie masło. Składniki dokładnie wymieszać.
Miseczkę przykryć ściereczką i odłożyć ja w ciepłe miejsce na ok. 1h, tak alby ciasto podwoiło swoją objętość.
Między czasie umyć śliwki, oczyścić je z pestek i przekroić na połówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć na dużą prostokątną blaszkę posmarowaną wcześniej tłuszzem i podsypaną mąką i bułką tartą. Na ciasto ułożyć śliwki, polać je miodem i posypać orzechami.
Następnie przygotować kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, masłem i cynamonem. Tak przygotowaną masę rozkryszyć nad ciastem.
Piec przez ok. 45 min w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz