Ciasto:
8 żółtek
40 dag masła
4,5 szkl. mąki
3 łyżki cukru
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
8 białek
1i 1/3 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanek
3 łyżki cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
1,5 kg śliwek
Składniki na ciasto zmieszać razem i zagnieść. Podzielić na 2/3 i 1/3. Wiekszą część wyłożyć do wcześniej przygotowanej (posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i bułką tartą) dużej prostokątnej blaszki. Pozostałe 1/3 umieścić w lodówce.
Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na pół. Ciasto posypać bułką tartą, poukładać śliwki skórką do dołu.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczytą soli. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Tak przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na śliwkach.
Pozostała część ciasta wyciągnąć z lodówki i zetrzeć na grubym tarku na wierzch ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez 45-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz