Bardzo szybkie i proste w wykonaniu...hmmm...znika też zadziwiająco szybko ;)
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 kostki margaryny
6 jajek
szczypta soli
1-1,5 kg śliwek
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na połówki.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka.
Między czasie roztopić margarynę, gdy będzie letnia dodać do jajecznej masy. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Dużą prostokątną blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką i bułką tartą. Na tak przygotowaną blaszkę wylać ciasto. Na wierzch powkładać skórką do dołu śliwki. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz