czwartek, 14 sierpnia 2014

Kruche ciasto ze śliwkami


Ciasto:
500 g mąki
130 g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
250 g masła

Wierzch:
1,5 kg śliwek węgierek
2 żółtka
100 g cukru
skórka starta z jednej cytryny
pół szkl. bułki tartej
szczypta cynamonu

Z mąki, cukru pudru, 2 jajek, masła i szczypty soli zagnieść na stolnicy ciasto. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1h.
Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na świartki, bardzo dokładnie osuszyć. Owoce dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem, skórką z cytryny, cynamonem i bułką tartą.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. 1/3 odkroić i odłożyć na zrobienie kratki a resztę rozwałkować tak aby wyłożyć nim spód dużej prostokątnej blachy (posmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej mąką), tak aby jeszcze zrobić brzeki ok. 3cm do góry.
Na ciasto wysypać śliwki (unikać nadmiaru wody!). Pozostałe ciasto rozwałkować, powycinać cieniutkie paseczki i poukładać je na śliwkach tak aby powstała nam krateczka.
Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni.
Gdy ciasto przestygnie posypać wierzch cukrem pudrem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...