niedziela, 10 sierpnia 2014

Suszone pomidory

Już od kilku wakacji myślę o suszonych pomidorach. W końcu podjęłam wyzwanie i oto najtańczym kosztem korzystając z upałow tego lata są pomidorowe pyszności ;)


Przepis na 2-3 słoiki (0,5l):
2 kg pomidorów
1 l oliwy
6 ząbków czosnku
listki świeżej bazylii

+ dużo cierpliwości do suszenia i Polskiego lata ;)

Przede wszystkich sprawdz pogodę, tak aby przez najbliższe dni przewidywane były upały. Z rana umyj pomidory, pokrój na plasterki ok. 0,5 cm, wyciągnij z nich pestki i poukładaj je na blachach (ja użyłam blach do pieczenia ciast), a te poukładaj na np. balkonie, parapecie, ławce- tam gdzie świeci największe słońce. Pomidory przekładaj na drugą stronę co ok. 2-3 godziny. Przy dobrym słońcu dwa dni stanowczo wystarczą na wysuszenie. Na cos pomidory weź do domu i przykryj jakimś papierem w ochronie przed muszkami.
Gdy pomidory będą już wysuszone zagrzej oliwę. Do słoików powkładaj lekko rozgnieciony dłonią czosnek i liście bazylii, a na to pomidory. Tak przygotowane słoiki zalej gorącą oliwą (prawie po brzegi bo pomidory i tak "wypiją" troszkę oliwy). Zakręć mocno słoiki.
Zapach suszonych pomidorów i oliwy- niesamowity!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...