składniki na zakwas:
0,5 l wody
0,5 szkl. mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Wodę zmieszać z mąką w litrowym słoiku. Zmiażdzyć czosnek. Do wody z mąką dodać czosnek, liście laurowe i ziele. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej przez najbliższe trzy dni. Bardzo ważne: nie ruszać, nie mieszać, nie wstrząsać!!!
składniki na żurek:
1 litr bulionu
zrobiony zakwas (ok. 0,5 litra)
cebula
suszone grzybki (ok. 2 łyżki)
2 laski kiełbasy
1 ząbek czosnku
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
sól, pieprz
jajka
Grzybki zalać wodą i zostawić na ok. 1h. Bulion zagotować. Dodać zakwas, pokrojone grzybki wraz z wodą w której się moczyły i rozgnieciony czosnek. Między czasie pokroić i przysmażyć cebulkę. Kiełbaskę pokroić i przysmażyć z cebulką. Gdy żurek zacznie się gotować odlać troszkę wody i zmieszać z jogurtem i wlać spowrotem do żurku mieszając. Przyprawić solą i pierzem. Na samym końcu wrzucić do żurku przysmażoną cebulkę i kiełbaskę i zagotować. Żurek podawać z ugotowanymi jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz