...czyli cynamonowe muffiny z jabłkiem i orzechami
składniki na ok. 12 muffinów:
2 szkl. mąki
1-2 jabłka
0,5 szkl. rozdrobnionych orzechów
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. jogurtu naturalnego
1 jajko
1/3 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
do ozdoby:
serek marscapone 200 g
śmietanka 30 % - 100 g
2 łyżki cukru
precelki
draże kokosowe lub śmietankowe
1-2 kostki czekolady
orzechy w czerwonej polewie lub czerwona galaretka
Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W jednej miseczce zmieszać składniki mokre, a w drugiej suche. Następnie połączyć zawartość obu miseczek lekko mieszając. Piec przez 15-20 min. w temp. 180 stopni.
Kiedy muffinki będą już chłodne należy ubić śmietankę z cukrem, a następnie dodać serek marscapone. Ostrożnie, żeby nie przebić śmietanki.
Śmietankę nałożyć na muffinki. Uszka zrobić z precelków. Oczy z draży. W miseczce roztopić czekoladę i wykałaczką lub zapałką zrobić na drażach źrenicę.
Nosek zrobiłam z orzechów pokrytych czerwoną polewą- jednak to nie był najlepszy pomysł bo noski się troszkę rozpłynęły. Myślę, że lepiej byłoby roztopić czerwoną galaretkę w płaskim naczyniu i powycinać okrągłe galaretki na noski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz