spód:
1,5 szkl. ciasteczek korzennych lub zbożowych
1/3 szkl. rozpuszczonego masła
masa orzechowa:
1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
1/3 szkl. masła
2 łyżki cukry
2 łyżeczki cukru waniliowego
masa serowa:
750 g twarogu zmielonego dwukrotnie
2/3 szkl. cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szkl. kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
dodatkowo:
orzechy i cynamon do posypania
Ciastka rozgnieść i zmieszać z masłem. Wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 20 cm. Podpiec w temp. 180 stopni przez ok. 5-7 min.
Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło, a na końcu orzechy. Masę serową wylać na spód i odstawić.
Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, kremówkę, twaróg, żółtka i mąkę. Masę serową wylać na orzechową. Sernik piec przez 1h w temp. 180 stopni. Schłodzić i wstawić do lodówki.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń