1 kg mąki przennej
3 dag drożdży
szklanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
0,5 kg dyni
opcjonalnie: jajko i pestki dyni
Pokroić dynie i udusić kilku łyżkach wody. Gdy się ugotuje- zmiksować. Drożdże wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki. Gdy rozczyn zacznie pracować połączyć go z resztą składników (reszta mąki, masło, dynia, mleko). Wyrobić ciasto na gładką masę, miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułki (mi wyszło 12), położyć w odstępach na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odczekać ok. 20 min. żeby bułeczki znów podrosły. Można je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni (ja tego akurat nie robiłam). Piec w piekarniku ok 1 h w temp ok. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz