400 g mąki razowej żytniej
100 g płatków owsianych + dodatkowe płatki do posypania
150 ml jogurtu naturalnego
150 ml wody
150 ml mleka
100 g płatków owsianych + dodatkowe płatki do posypania
150 ml jogurtu naturalnego
150 ml wody
150 ml mleka
60 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, jogurt, olej. Płynne składniki dodać do sypkich i wymieszać.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto, formując ok.12 bułeczek. Robiłam kuleczki, które leciutko spłaszczałam i sypałam płatkami. Tak przygotowane bułeczki włożyć do piekarnika na ok 30-40 min.
Bułeczki najlepiej smakują świeże, jeszcze lekko ciepłe. Później skórka robi się twarda, choć miąższ dalej pozostaje mięciutki.
Witaj, zabieram się do zrobienia takich bułeczek, ile kalorii może mieć taka jedna mniej więcej?
OdpowiedzUsuńMoje bułeczki już w piekarniku :D jestem ciekawa co z tego wyjdzie, to moja pierwsza próba upieczenia czegoś takiego. Mam nadzieje, że będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuń