czwartek, 16 kwietnia 2015

Pomidorowe bakłażany z makaronem


2 bakłażany
150 g makaronu świderki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g żołtego sera
oregano, tymianek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Makaron ugotować aldente. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połowki i posypać ich miąższ solą. Odstawić na ok. 15 min, a następnie zetrzeć wodę która się pojawi na warzywach. Następnie wydrążyć połówki bakłażanów, tak aby powstały łodeczki, a brzegi pozostały mniej więcej grubości 0,5-0,7 cm. Tak przygotowane łódeczki owinąć folią aluminową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min.
Między czasie wydrążony miąższ z bakłażanów posiekać w drobną kostkę. Przysmażyć na oleju, dodać przetarty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, zioła, sól oraz pieprz. Podsmażony miąższ wymieszać z makaronem i ponapychać nim wypieczone bakłażany. Wierzch posypać startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20-25 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...