900 g kapusty kiszonej
300-400 g kapusty białej
200 g wędzonego boczku
500 g karkówki
1 duża laska kiełbasy
2 cebule
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 szkl. czerwonego wina wytrawnego
4-5 łyżek przecieru pomidorowego
sól, pieprz
garść suszonych prawdziwków
Grzyby zalać szklanką wody i odczekać ok. 30 min aż namokną. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę posiekać na kawałeczki. Karkówkę pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie przesmażyć boczek. Po 5-10 min dodać kiełbasę, a po następnych 5-10 min dodać posiekaną cebulę. Kiedy cebula zrobi się złota dodać karkówkę, wszystko przesmażyć razem przez ok. 2-5 min. Następnie mięso zalać winem, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz grzyby razem z wodą. Kiszoną kapustę przepłukać wodą, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Białą kapustę drobno posiekać i dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem.Wszystko gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania to ok. 2h, aż karkówką będzie miękka. Na koniec dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz