piątek, 21 lutego 2014

Fasola w sosie pomidorowym


1 szkl. suszonej fasoli
1 marchewka
2 cebule
3 duże plastry boczku wędzonego
4 ząbki czosnku
1/2 kg pomidorów
1/2 szkl. przecieru pomidorowego
tymianek, rozmaryn,
sól, pieprz

Fasole moczyć przez całą noc. Następnie odcedzamy, zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę i jedną pokrojoną cebulę.Gotować 45 min, następnie solimy i gotujemy do miękkości.

Boczek posiekać i przysmażyć (nie dodawać tłuszczu, ponieważ powinien się wytopić z mięsa). Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się przyrumieni (w razie konieczności dodać oliwę). Dodać posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem. tymiankiem, rozmarynem. Dodać drobno pokrojone pomidory i przecier, gotować na małym ogniu ok. 20 min, aż sos zgęstnieje.
Fasolę i marchew odcedzamy, dodajemy do sosu. Wszystko razem wymieszać, zagotować.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...