Ciasto (przepis na 10 placków):
2 szkl. mąki razowej
0,5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. zagotowanej, gorącej wody
1/3 szkl. masła lub margaryny
Do miski wsypać mąki, dodać roztopione masło oraz powoli dodawać gorącą wodę. Mieszać aż do powstania jednolitego ciasta. Następnie podzielić ciasto na 10 części i uformować z nich kuleczki. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na min. 1h. Jeśli ktoś chce zostawić ciasto do następnego dnia- nie ma problemu, wystarczy zawinąć je w folie i trzymać w lodówce.
Każdą kulkę wałkujemy najcieniej jak tylko się da. Smażymy na dobrze nagrzanej patelni, ale na średnim ogniu po 30 sek. z każdej strony (jeśli przetrzymamy placek zrobi się tak twardy, że nie uda nam się go złożyć).
farsz 1- pikantny:
400 g mięsa wieprzowego mielonego
1 czerwona papryka
1 cebula
2/3 puszki kukurydzy
2/3 puszki czerwonej fasoli
2 łyżeczki przecieru
chilli, sól, pieprz
farsz 2- świeże warzywa z kurczakiem w sosie czosnkowym:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 pomidor
0,5 ogórka zielonego
3 garści rukoli
curry, pieprz, sól, czosnek granulowany
sos:
0,5 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 ząbki czosnku
Kurczaka kroimy w kostkę intensywnie przyprawiamy, smażymy. Warzywa kroimy w plasterki. Rukolę myjemy. Sos robimy przez połączenie jogurtu naturalnego z ziołami i przeciśniętym czosnkiem. Na tortille kładziemy troszkę rukoli, na to kurczaka i warzywa. Polewany przygotowanym sosem.
Składniki najlepiej położyć na środku, a brzegi zwinąć do środka aby nic nie wypadło, a potem wszystko na pół.
Domowa najlepsza w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuń